DOLAR33,9008% 0.03
EURO37,6352% -0.04
STERLIN44,6724% -0.16
FRANG39,9621% 0.3
ALTIN2.809,65% 0,78
BITCOIN60.305,994.08

Sivas,Türk Tarımında Devrim Yapmaya Hazırlanıyor

Yayınlanma Tarihi :
Sivas,Türk Tarımında Devrim Yapmaya Hazırlanıyor

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi , Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde görevli bilim insanları tarafından Türk tarımında devrim yapacak çalışmalar yapılıyor.

 

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bilim insanları, 240 dönümlük tarımsal arge merkezinde tahıldan baklagillere kadar binlerce çeşit ve çeşit adayı üzerinde ıslah çalışmaları yaparak geliştirdikleri tohumlarla Türk çiftçilerin dünya tarımında söz sahibi olması için yoğun çaba sarf ediyor.

 

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Araştırma Görevlisi İlker Yüce, yulaf bakımından soğuğa dayanıklı çeşitler geliştirme üzerine çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Yazlık ekim sezonumuza başlamış bulunmaktayız. Burada baklagiller, tahıllar ve yem bitkileri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Baklagiller üzerinde genellikle başta fasulye, nohut olmak üzere mercimek, bakla, bezelye, soya gibi bitkilerle çalışıyoruz. Tahıllarda ise kışa girerken ekim yapmıştık. Sivas iklim bakımından sert geçen bir yapıya sahip. Burada tahıllarda da buğday, arpa, yulaf gibi bitkiler üzerinde çalışıyoruz. Özellikle kış soğuğuna ve kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirme üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Yine aynı şekilde bölgeye adapte olabilecek buğday ve arpa çeşitlerini de geliştirmek üzere ıslah çalışmaları yapmaktayız. Bölge baklagiller ekimi bakımından da büyük bir öneme sahip. Özellikle yazlık nohut ekimi üzerinde çok çalışmalar yürütüyoruz. Yürütmekte olduğumuz ıslah çalışmaları çerçevesinde buğday, fasulye ve soya çeşit adaylarımızı bu yıl tescil edilmek üzere sunacağız. Kısa zaman içerisinde yeni çeşitlerimizi yöre çiftçisinin hizmetine sunmuş olacağız.” dedi.

 

 

 

Araştırma Görevlisi Yüce, ürünün verimliliğine göre çiftçinin çeşit tercihinin değiştiğini belirterek, “Yine yem bitkileri üzerinde de bölge hayvancılığını kalkındırabilecek bazı yem bitkileri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bunlar yonca, mürdümlük, yem bezelyesi ve yaygın fiğ olarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Şuanda tahıllar üzerinde yaklaşık 2 binin üzerinde çalıştığımız genotipimiz var. Baklagiller üzerinde de yine fasulye üzerinde çeşit adayı diyebileceğimiz birçok materyalimiz var. Yaklaşık 700 civarında fasulye genotipimiz var. Nohutta da 300 civarında çeşit adayı üzerinde çalışıyoruz.” diyerek yapılan çalışmalar ve süreç ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

 

Sivas Kulis Haber

YORUM YAP