DOLAR34,2926% 0.07
EURO37,4117% 0.03
STERLIN44,8668% 0.16
FRANG39,7838% 0.08
ALTIN2.920,00% 0,09
BITCOIN66.172,025.554

Kemik Tarak Tescillendi

Yayınlanma Tarihi :
Kemik Tarak Tescillendi

Sivas’ın önemli el sanatlarından olan Kemik Tarak, Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Bülteninden yayımlanarak “Tescil”lendi.

 

Yapımı oldukça uzun süren ve kişinin saç sağlığına da oldukça önemli katkıları olan Kemik Tarak nihayet Tecsillendi ve Coğrafi İşaret almaya hak kazandı.

 

 

Sivas Valiliğinden yapılan açıklamaya göre “Sivas Kemik Tarağının coğrafi işaret tescili alması için Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından 19.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız başvuru kabul edilerek 15.11.2022 tarihli ve 137 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanmıştır. Takip eden 3 aylık itiraz süresi içinde başvurumuz hakkında herhangi bir itiraz yapılmadığından Sivas Kemik Tarağı tescile hak kazanmıştır.” denildi.

 

 

Kemik Tarak Nasıl Yapılır?

 

Sivas kemik tarağı koç, manda ve öküz boynuzundan yapılır. Boynuzlar bir müddet bekletilip kurutulduktan sonra en ince ayrıntısına kadar temizlenir ve ateş ocağına konur. Ustanın gözetimi altında ateş ocağında ısıtılan boynuzun düzleştirilmesi yapılır. Yapılacak tarağın şekline göre kaba olarak kesilir. Daha sonra tesviyesi yapılan kemik yeniden ateş ocağında ısıtılarak ikinci kez düzeltme işlemi yapılır. Düzeltilen kemiğe zımparada tam şekil verilerek diş açmaya hazır duruma getirilir. Dişleri açılan malzeme ince zımparadan geçirilip rendelenir. Dişlerin uçları eğelenerek sivriltilir. Son işlem olarak parlatılan kemik tarak, artık kullanıma hazırdır.

 

 

Kemik tarağın saçta kepeklenmeye ve elektriklenmeye karşı olduğu tıbbi yönden kanıtlanmıştır. Boynuzlu tarak, oymalı tarak, bayan tarağı, erkek tarağı, sakal tarağı, çanta tarağı kemik tarağın çeşitlerindendir. Son zamanlarda kemik tarağın dışında boynuzdan; kemik toka, zarf açacağı, yemek kaşığı, çay tabağı ve kolye ucu da üretilmektedir.

 

SivasKulis Haber

 

YORUM YAP