“Dijital Ebeveynlik ve Çevrimiçi Güvenlik Paneli”nde konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, İnternetin denetimsiz kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bu alanda alınması gereken tedbirlere dikkat çekerek, “Gerçekten tehlikenin boyutları çok büyük. Ebeveyn olarak çocuklarımızı bu tehlikeden korumak en büyük sorumluluklarımızdan biridir” dedi.
AK Parti Sivas Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Rukiye Toy, çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden korumak için önemli bir adım attı. Milletvekili Toy’un girişimi ve desteği ile Eğitim Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şubesi, “Dijital Ebeveynlik ve Çevrimiçi Güvenlik Paneli” düzenledi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen ve yoğun katılımın yaşandığı panelde işitme engelliler için işaret diliyle de sunum gerçekleştirildi. İnternetin denetimsiz kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bu alanda alınması gereken tedbirleri ele alan panelde, dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldığı panelde konuşan Milletvekili Toy, dijital dünyanın tehlikelerinden korunmak için çocukların yalnızca fiziksel değil, psikolojik olarak da korunmaya ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.
Milletvekili Toy, “Sokaklardaki tehlikeden artık daha tehlikeli olan bir şey var. Bu tehlike ellerimizde, ceplerimizde, odalarımızda çocuklarımızın şifreleri var. Kapıları kilitli, odalarına giremiyoruz. Kendilerine ait o şifreli telefonlarda bambaşka âlemdeler biz o âlemleri bilmiyoruz, o alemdeki tehlikeleri bilmiyoruz. Gerçekten tehlikenin boyutları çok büyük. Özellikle anne babalara ulaşmak istiyoruz çünkü anne baba her şeydir”dedi.
Anne babanın sevgisine ulaşamayan çocukların sevgiyi başka yerden aradığını dile getiren Milletvekili Toy, “Çocuklarımıza masum yaklaşıp zihinlerini kirletiyorlar. Çocuklarımız, farkında olmadan bu tehlikelere maruz kalabilir ve özgüvenlerini, sosyal ilişkilerini derinden etkileyen saldırılara uğrayabilirler. Ebeveyn olarak onları korumak en büyük sorumluluklarımızdan biridir” dedi.
Diğer yandan panele katılan uzman konuşmacılar, dijital ebeveynlik kavramı, farklı gelişim dönemlerinde çocuklarda ekran süresi ile ilgili dünya çapında yapılan araştırmaların sonuçları, ekran süresinin aşırı kullanımının olumsuz etkileri, internet güvenliği, çocukların çevrimiçi dünyada karşılaşabilecekleri tehditler ve ebeveynlerin bu tehlikelere karşı alabileceği önlemler gibi konulara değindi.
İŞİTME ENGELLİ AİLELERE ÖZEL DESTEK
Panelde, işitme engellilere yönelik özel bir hassasiyet gösterildi. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Epik’in katılımıyla işitme engelli ebeveynlerin çocuklarını dijital tehlikelerden koruma konusunda karşılaştığı zorluklara dikkat çekildi.
Başkan Epik, “Ebeveynler için çocuklarını internetten korumak zor bir süreçken, bizler için bu süreç daha da zor olabiliyor” diyerek bu alandaki bilinçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yaptı.
Panelde, dijital bağımlılığın olumsuz etkileri üzerinde durulurken, dijital ebeveynlik kavramı, farklı gelişim dönemlerinde çocuklarda ekran süresi ile ilgili dünya çapında yapılan araştırmaların sonuçları, ekran süresinin aşırı kullanımının olumsuz etkileri, internet güvenliği, çocukların çevrimiçi dünyada karşılaşabilecekleri tehditler masaya yatırıldı.
Panel, dijital dünyadaki riskler konusunda farkındalığı artırarak ebeveynleri bilinçlendirmeyi amaçlayan değerli bir etkinlik olarak büyük ilgi gördü.
SivasKulis Haber